Ta hand om varandra!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Alviks Basketbollklubb
Alviksandan. Sedan 1956.
Alvik Utveckling Dam
Alvik Utveckling Dam 2020/2021

Alviks utvecklingslag dam erbjuder en positiv träningsmiljö för dem som vill träna hårt och utvecklas som basketspelare. Några siktar på college eller ligaspel, andra spelar för utmaningen att spela i Basketettan och mot tufft internationellt motstånd i European Girls Basketball League (EGBL).


Träningar
Laget tränar fyra basketpass à 1,5 timme i veckan i Åkeshovshallen samt har ett gemensamt fyspass.


Matcher
Laget spelar i Basketettan dam, DU19 div 1 Stockholm, och SM för DU19. Under föregående säsong spelade laget även Svenska Cupen och i den europeiska ligan EGBL DU19, men på grund av Corona är Svenska Cupen inställd och Alvik har beslutat att inga lag i föreningen ska delta i internationella turneringar av säkerhetsskäl. 


Följ oss i Basketettan och DU19 Stockholm

EGBL 2019/2020


Säsongen 2019/2020 kom laget på andra plats i Baskettan dam norra. 


Laget
Spelarna är i åldern 16-20 år och flera har Alvik som moderklubb, men inför varje säsong ansluter nya spelare. Ett av lagets syften är att utveckla spelare att ta steget upp till SBL dam. När spelare bedöms redo kan de få möjlighet att träna med damlaget och i vissa fall även ges dubbellicens.


Om du är intresserad av Alvik Baskets utvecklingslag så kontakta en av coacherna.


Coacher
Thomas Dahl, headcoach
070-345 09 52


Magnus Sabel, assisterande coach
070-579 62 26


Pia Rosin, assisterande coach
073-441 79 02

Obesegrade i DU19 efter lysande matchavslutning
2020-10-25 19:30

När vi spelar som vi ska blir det väldigt bra. Idag väntade vi till fjärde perioden innan både anfall och försvar såg ut som det skulle – men då var det klockrent!


Alla Södertälje-lag kämpar och den här upplagan var inget undantag. De kör på instinkt, krigar och spelar småfult om domaren tillåter. Där har vi en del att lära. Det ser ibland ut som att vi tänker alldeles för mycket och då blir det knas.


Idag började vi matchen okej resultatmässigt, men alltför lojt i försvar. Vi har en spelidé som går ut på en intensiv press, då måste vi kliva upp på förstapassen och sedan inte ge oss utan kamp. Ja, man kan bli passerad backdoor. Men vi kan ju vänta med att spela försvar som att de straffar oss backdoor tills det faktiskt har hänt? Typisk situation där vi nog skulle behöva tänka lite mindre och våga lite mer. Det finns dessutom hjälpförsvar.


Apropå hjälpförsvar. Alternativ ett är alltid att stoppa sin egen spelare. Tills det börjar regna foul för att vi trycker till motståndarna för mycket med kroppen så ska vi göra det. Idag fanns det bra exempel, bl.a. när Sofia Avramidou skar av attacker med kroppen på ett klockrent sätt. Hjälpförsvarets position har också blivit bättre under de matcher vi spelat. Idag var det Nike Bolmgren som agerade hjälpförsvarsvägg några gånger. Nu undrar man bara vem som blir först med  att ta en charge?


En annan ytterst effektiv försvarssak är deflections. Varje litet pet på bollen krånglar till det för motståndarna. I slutperioden visade Elise Körvits sin speciella kombo av snabbhet och förlängningsbara armar och pillade på var och varannan Tälje-passning.


Lisa Elsnitz är ett levande bevis på att längd inte har ett skit med returtagning att göra. Superstarka utblockeringar och perfekt exempel på devisen ”1) hitta spelare 2) boxa ut 3) ta bollen”. Till antalet vad dagens returdrottning Olivia Harm som plockade 14 returer. SBBK spelade f.ö. fyra-på-en när Olivia fick bollen.


I fjärde perioden fick vi till anfallet såsom vi vill ha det. Bollen passades upp snabbt och Moa Stattin sprang i ett par snabba uppspel varav en på buzzern. Nu fick vi också till bra spacing och vände bollen på ett sätt som gör det jobbigt för försvaret. En extra pass ger ett ännu bättre läge och vips blir allt så mycket bättre. Vi inledde fjärde perioden med fyra raka treor. Amanda Sabel skickade i en, i nästa anfall var det Nadine Allards tur att visa att hon inte bara är en defense devil och sen drog Matilda Söderlund två av dagens fem treor. Vårt hyperenkla inkastsystem pop är vinst varje gång när Matilda får bollen på rätt ställe. En strålande fin avslutning gav vinst med 81-57.


Utöver att vi verkligen fick till spelet i sista perioden så kan vi konstatera att det återigen var en match där vi orkade mest i slutet av matchen – trots att vi spelar helplansförsvar i princip hela tiden.


Det känns otroligt kul att vi fortfarande är obesegrade i både U19 och Basketettan. Men ÄNNU roligare är att vi faktiskt spelar allt bättre. Att vi tar oss samman på det sätt vi gjorde idag och spelar vår bästa basket när det borde vara som jobbigast är ett riktigt styrkebesked. 

Olidligt spännande mot supertaggat Lidingö
2020-10-18 19:08

Lidingö inledde säsongen blygsamt mot RIG Luleå, men vinster mot Luleå Stars och Umeå. Vi hade en komfortabel ledning i halvtid kanske vi trodde att det hela var avgjort. Men icke. Lidingö klev ut på plan laddade med lasersikte, raketbränsle och dextrosol i tredje perioden.


Vi trippade igång fint i matchen. Vi gjorde poäng på deras turnovers, plockade offensiva returer, stealade bollar och trivdes på det hela taget rätt bra med livet. Det enda som klickade ordentligt var trepoängsskyttet, vilket var lite surt eftersom vi sköt galet bra på uppvärmningen. I halvtid hade vi 40-22.


I andra halvlek hade Lidingö ett brutalt sänk där de gjorde fler poäng per period än de gjort i hela första halvlek när de sköt 70% på tvåorna. Men det riktigt trista var att de sprang ifrån oss. Vi trodde att det var vi som skulle nöta ner dem! Tydligt är att vi behöver bli snabbare och smartare när vi försvarar mot fastbreaks.


Lidingö foulade entusiastiskt i slutet av matchen för att tvinga oss till linjen, men vi satte straffkasten och ledde med 5 poäng med fem sekunder kvar. Obligatorisk timeout för att flytta upp bollen och de satte en trea, men vi lyckades hålla undan till vinst 80-77.


Att vi gör 80 poäng är bra! Men att släppa in 55 poäng på en halvlek är inte okej nånstans. I Basketettan är alla bra, så då gäller det att steppa upp i försvar. Kanske är det vår orutin som lyser igenom – man får, och måste, våga trycka till och använda kroppen. Att gå av plan med få foul är inte nödvändigtvis en merit.


Trots hjärtattackvarning fanns det många glädjeämnen. Cornelia Gunnarsson Rathsman var i attack-mode, Fanny Hahne var listigare än en klase rävar i crunch time, Matilda Söderberg smaskade i 22 poäng, Maries buzzer-beater, Ebba Zalamans plockade 14(!) returer och 14-åriga (ja, fjortis 10 dar till) Olivia Harm visar fortfarande ingen respekt för de äldre. Härligt också att Nike slutade tänka i fjärde perioden och visade att hon börjar komma tillbaka till sig själv igen efter ett segt skadeuppehåll. Dessutom var det Elise Körvits tur att göra debut i Basketettan!

Dubbelt så bra som Blacke den här helgen!
2020-10-11 19:16

Dubbelmöte mot Blackeberg den här helgen med U19 på lördagen och Basketettan på söndagen. Västerortsderbyn brukar alltid vara hårda och tighta, så riktigt nyttigt motstånd för oss så här tidigt på säsongen.


Lördagens U19-match började starkt genom att Amanda Sabel satte tre raka treor och sedan släppte vi aldrig greppet om matchen. Vi var helt enkelt det bättre laget, även om ingenting är gratis mot kämpande Blacke. I anfall hade vi bra sänk på treor, men gav oss också in på lama små eskapader 1 mot 3 vilket ofta slutade snöpligt. Attacker utifrån där vi slår vår spelare med tempoväxling och kraft är vårt spel och det visade vi mer av idag.


I försvar är vi lite för väluppfostrade och erkänner oss slagna för snabbt. Bra förtroende för kompisen som ska finnas på hjälp är iofs sympatiskt, men vi måste tuffa till oss och skära bort attackvinklarna genom att sätta kroppen mot. Även på returerna behöver vi ta mer plats. Det finns mycket att vinna för dem som kliver fram och visar fighting spirit! Men, trots förbättringsområden så är vi ett bra lag och vann stabilt med 68-43.


Söndagens drabbning var väsentligt mycket tuffare! Medan de flesta av spelarna i vår trupp dubblar U19 och Basketettan, så var det ett helt annat gäng från Blacke. De har dessutom fått in en fd ligaspelare i truppen som spelade listigt, tungt och (stor)fult.


Vår ettriga helplanspress var precis så uttröttande som vi hoppades och vi gjorde det jobbigt för Blacke. De hade sina två bästa spelare under korgarna och de är både äldre, längre, tyngre och bra mycket mer rutinerade än våra tjejer. Men vi stod emot riktigt bra och tog bl.a. lika många returer som Blacke. 35-28 i halvtid.


I tredje perioden hade vi ett riktigt bra stim. Hanna Mebius Svensson tryckte gasen i botten från första stund (oklart om hon har nån annan växel) och förvandlade Blackeförsvaret till statister. Dessutom fick vi riktigt bra ordning på hjälpförsvaret och Blackespelarnas frustration tog sig uttryck i fouls och gnäll. Vi gled ifrån till en fin ledning 57-42 inför sista.


I sista perioden stökade Blacke till det för oss genom att spela ett zonförsvar. Zonanfall är inget vi har prioriterat att träna på och dessutom hade vi inte en vidare bra dag från trepoängslinjen, så vi kunde inte skjuta sönder dem. De kom dock aldrig riktigt nära och vi vann med 69-62.


Även idag hade vi en debutant i Basketettan! Vi coacher hade väl tänkt att Ebba Zalamans successivt skulle vänjas vid tempot och tuffheten i förbundsserie... Ebba hade helt andra planer och var, vid sidan av Hanna, lagets bästa spelare idag. Hon var på precis rätt ställe, precis hela tiden.


Nu laddar vi för en veckas bra träningar med ett riktigt prestigemöte mot Spånga på fredag kväll och Lidingö på söndag.

 

Statistik från dagens match:
https://www.basket.se/Resultat/Matcher?id=18454&game_id=5178841&league_id=undefined&season_id=117163#mbt:11-400$t&0=1 


Stark debut i Basketettan
2020-10-04 19:20

Seriepremiär i Basketettan med nya spelare och nytt spelsätt. Förra året hade vi alltid storleksfördel, nu vet vi att vi sannolikt kommer vara minst i alla matcher. Det ställer helt andra krav på vårt spel. Dessutom har vi både spelare som i år förväntas ta en större roll och spelare som är helt nya i laget. Med tre spelare som gjorde debut i Basketettan och ett lag som inte riktigt är samspelat än var det otroligt starkt att vi vann debuten mot Norrort!


Vår gameplan var att spela stenhårt försvar på hela banan och det funkade bokstavligen till hälften. Vi stoppade upp deras guards och stängde passningsvägarna framåt på vägen upp, men när de väl närmade sig tresekundersområdet släppte vi alldeles för mycket. Vi lät dem röra sig tämligen obehindrat och de snurrade upp oss gång på gång med en retligt enkel baselinesmygare. Hjälpförsvar och dropp är tydliga förbättringsområden och alla vet vad de ska göra i teorin, nu gäller det bara att träna på det och sen utföra på match. Det grymma försvaret på mittplan höll oss dock kvar i matchen via stopp och steals.


Mantran för anfallsspelet har varit spacing, rörelse och sluta dribbla under försäsongen. Det gick sådär med det, men samtidigt blev det grymt bra lärdomar för alla nu när det var skarpt läge. Vi kommer inte undan med ”enkla lösningar”, utan måste spela disciplinerat och smart.


”Har alla grönt ljus hos er, eller?” frågade en coachkompis efter matchen. Ja, det har ni. Hälften av våra poäng kom från trepoängslinjen. Det gör å ena sidan att vi nu kommer scoutas som det skjutande laget, men det kommer också ge oss utrymme att manövrera vid korgen. Ingen motståndarcoach kommer våga lämna våra tjejer ensamma på trepoängslinjen…


Vad gäller spelare som stod ut så vill jag nämna våra debutanter i Basketettan – Sofia Avramidou, Lisa Elsnitz och Olivia Harm. Ni visade alla tre att ni hör hemma på den här nivån. Sofia är den intelligenta fightern (exakt det kallar Saab sina JAS 39 Gripen för, men det hör inte hit), Lisa den helt orädda pointguarden och Olivia vår mästare i hjälpförsvar.


Fasiken vad vi skällde på er idag tjejer, men ändå gjorde ni det sjukt bra. Vi hade 24 assists mot Norrorts 19, vi hade 11 turnovers mot Norrots 28, vi hade 18 steals mot Norrorts 5 och vi sköt riktigt bra med 45% på tvåor och 37% på treor. I siffrorna är det bara returerna och straffkastprocenten vi måste skärpa till. Komiskt nog är detta typ exakt TVÄRT EMOT hur det såg ut förra året… 😉  


Matilda Söderlund fick göra ligadebut igår när damerna slog Helsingborg och idag la hon i 28 poäng i Basketettan. Fanny Hahne smooothade i 14 poäng (nuddar hennes treor nätet?) och Minette Sjögren kutade i 9 poäng.


Nästa helg är det faktiskt dubbelmöte mot Blackeberg – DU19 på lördag och BED på söndag. Men innan dess ser vi fram emot fyra bra träningar!

 

Förvarsinsatsen sänkte Norrort
2020-09-27 21:24

Efter matchen förra helgen var vi supernöjda med en hel del, men försvaret lämnade mycket att önska och returerna var katastrof. Idag var vi ett helt annat lag och matchen mot Norrort i DU19 var avgjord i halvtid. Vi stängde Norrorts guards, spelade över passar och var med i hjälpförsvaret. Lägg till 61 returer trots att vi sköt bra i större delen av matchen. Riktigt kul att se!


Det var en milt uttryckt tvekande start på matchen och fem minuter in tror jag vi ledde med 5-2. Det var inte bara siffrorna som signalerade ungdomsbasket, utan det var ett jädra stressande upp och ner på plan utan någon större ordning. Vi hade i alla fall några tendenser till snygga dubblingar och la i några bollar till 14-4.


Då började vi spela basket.


Vi hade sagt att vi skulle gå hårt på pointguarden med deny på första passen. Resultatet blev en helplanspress och modern basket som var grymt bra! Vi spelade precis som vi ska göra med tufft defense, hög fart och mycket skott. Det fascinerande med den typen av extremt krävande försvarsspel är att det ändå på något mystiskt sätt ger mer energi än det kostar. Norrort fick knappt utföra ett enda anfall i lugn och ro, utan vi kämpade till oss bollarna och kom till bra lägen i anfall. 33-13 i perioden och matchen var avgjord. 33 poäng i en period är sjukt bra…


Inför tredje perioden visste vi att vi kunde spela helplanspress med framgång och valde att skifta fokus till ett väl utfört halvplansförsvar och lugnare, mer uppställt anfall. Vi anade att det kanske skulle kosta i energinivå och momentum, men de lärdomar vi kunde dra kommer gynna oss framåt. Försvaret var fortfarande jättebra och vi fick verkligen öva på att komma rätt i hjälp och dropp. I anfall satte fyra olika skyttar totalt sex treor, vilket bidrog till övertygande 29-8 i perioden.


I sista perioden fanns ork och förmåga, men fokus hade mattats av. När vi inte låg på som blodtörstiga grävlingar på boll och denyade ordentligt började Norrorts passar gå fram och de snurrade upp oss rätt bra under korgen. Dessutom fyrade vi av rätt många treor utan att sätta en enda. Matchen slutade med klara 84-45.


I snacket efter matchen var vi alla ense om att det tuffa försvarsspelet i första halvlek låg till grund även för vårt framgångsrika anfall. 100% fokus i försvar ger fokus i anfall. Det tar vi med oss!


Alla tio gjorde riktigt bra insatser idag, men vi vill ge en extra shout-out till Marie Carlander (18p, 12r, 5s) och Lisa Elsnitz (20p, 12r) som levererade varsin double double. Nadine Allard som både sköt riktigt bra idag (12p) och spelar ett så brutalt försvar att man nästan känner sig taskig mot motståndarna när man byter in henne – 6 steals och 0 foul. Olivia Harm visade att hon på allvar fått koll på det där med hjälpförsvar och agerade mänsklig vägg under perioder samt plockade 10 defensiva returer.


Framförallt är det härligt att se utvecklingskurvan! 
Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Det finns inga nyheter..
 
Facebook
Stötta föreningen
Twitter