Ta hand om varandra!
Alviksandan. Sedan 1956.
Obesegrade i DU19 efter lysande matchavslutning
2020-10-25 19:30

När vi spelar som vi ska blir det väldigt bra. Idag väntade vi till fjärde perioden innan både anfall och försvar såg ut som det skulle – men då var det klockrent!

Alla Södertälje-lag kämpar och den här upplagan var inget undantag. De kör på instinkt, krigar och spelar småfult om domaren tillåter. Där har vi en del att lära. Det ser ibland ut som att vi tänker alldeles för mycket och då blir det knas.

Idag började vi matchen okej resultatmässigt, men alltför lojt i försvar. Vi har en spelidé som går ut på en intensiv press, då måste vi kliva upp på förstapassen och sedan inte ge oss utan kamp. Ja, man kan bli passerad backdoor. Men vi kan ju vänta med att spela försvar som att de straffar oss backdoor tills det faktiskt har hänt? Typisk situation där vi nog skulle behöva tänka lite mindre och våga lite mer. Det finns dessutom hjälpförsvar.

Apropå hjälpförsvar. Alternativ ett är alltid att stoppa sin egen spelare. Tills det börjar regna foul för att vi trycker till motståndarna för mycket med kroppen så ska vi göra det. Idag fanns det bra exempel, bl.a. när Sofia Avramidou skar av attacker med kroppen på ett klockrent sätt. Hjälpförsvarets position har också blivit bättre under de matcher vi spelat. Idag var det Nike Bolmgren som agerade hjälpförsvarsvägg några gånger. Nu undrar man bara vem som blir först med  att ta en charge?

En annan ytterst effektiv försvarssak är deflections. Varje litet pet på bollen krånglar till det för motståndarna. I slutperioden visade Elise Körvits sin speciella kombo av snabbhet och förlängningsbara armar och pillade på var och varannan Tälje-passning.

Lisa Elsnitz är ett levande bevis på att längd inte har ett skit med returtagning att göra. Superstarka utblockeringar och perfekt exempel på devisen ”1) hitta spelare 2) boxa ut 3) ta bollen”. Till antalet vad dagens returdrottning Olivia Harm som plockade 14 returer. SBBK spelade f.ö. fyra-på-en när Olivia fick bollen.

I fjärde perioden fick vi till anfallet såsom vi vill ha det. Bollen passades upp snabbt och Moa Stattin sprang i ett par snabba uppspel varav en på buzzern. Nu fick vi också till bra spacing och vände bollen på ett sätt som gör det jobbigt för försvaret. En extra pass ger ett ännu bättre läge och vips blir allt så mycket bättre. Vi inledde fjärde perioden med fyra raka treor. Amanda Sabel skickade i en, i nästa anfall var det Nadine Allards tur att visa att hon inte bara är en defense devil och sen drog Matilda Söderlund två av dagens fem treor. Vårt hyperenkla inkastsystem pop är vinst varje gång när Matilda får bollen på rätt ställe. En strålande fin avslutning gav vinst med 81-57.

Utöver att vi verkligen fick till spelet i sista perioden så kan vi konstatera att det återigen var en match där vi orkade mest i slutet av matchen – trots att vi spelar helplansförsvar i princip hela tiden.

Det känns otroligt kul att vi fortfarande är obesegrade i både U19 och Basketettan. Men ÄNNU roligare är att vi faktiskt spelar allt bättre. Att vi tar oss samman på det sätt vi gjorde idag och spelar vår bästa basket när det borde vara som jobbigast är ett riktigt styrkebesked.

Storvinst mot Fryshuset2020-02-16 22:46
Fryshuset-Alvik 43-602019-11-14 08:35