Ta hand om varandra!
Alviksandan. Sedan 1956.
Förvarsinsatsen sänkte Norrort
2020-09-27 21:24

Efter matchen förra helgen var vi supernöjda med en hel del, men försvaret lämnade mycket att önska och returerna var katastrof. Idag var vi ett helt annat lag och matchen mot Norrort i DU19 var avgjord i halvtid. Vi stängde Norrorts guards, spelade över passar och var med i hjälpförsvaret. Lägg till 61 returer trots att vi sköt bra i större delen av matchen. Riktigt kul att se!

Det var en milt uttryckt tvekande start på matchen och fem minuter in tror jag vi ledde med 5-2. Det var inte bara siffrorna som signalerade ungdomsbasket, utan det var ett jädra stressande upp och ner på plan utan någon större ordning. Vi hade i alla fall några tendenser till snygga dubblingar och la i några bollar till 14-4.

Då började vi spela basket.

Vi hade sagt att vi skulle gå hårt på pointguarden med deny på första passen. Resultatet blev en helplanspress och modern basket som var grymt bra! Vi spelade precis som vi ska göra med tufft defense, hög fart och mycket skott. Det fascinerande med den typen av extremt krävande försvarsspel är att det ändå på något mystiskt sätt ger mer energi än det kostar. Norrort fick knappt utföra ett enda anfall i lugn och ro, utan vi kämpade till oss bollarna och kom till bra lägen i anfall. 33-13 i perioden och matchen var avgjord. 33 poäng i en period är sjukt bra…

Inför tredje perioden visste vi att vi kunde spela helplanspress med framgång och valde att skifta fokus till ett väl utfört halvplansförsvar och lugnare, mer uppställt anfall. Vi anade att det kanske skulle kosta i energinivå och momentum, men de lärdomar vi kunde dra kommer gynna oss framåt. Försvaret var fortfarande jättebra och vi fick verkligen öva på att komma rätt i hjälp och dropp. I anfall satte fyra olika skyttar totalt sex treor, vilket bidrog till övertygande 29-8 i perioden.

I sista perioden fanns ork och förmåga, men fokus hade mattats av. När vi inte låg på som blodtörstiga grävlingar på boll och denyade ordentligt började Norrorts passar gå fram och de snurrade upp oss rätt bra under korgen. Dessutom fyrade vi av rätt många treor utan att sätta en enda. Matchen slutade med klara 84-45.

I snacket efter matchen var vi alla ense om att det tuffa försvarsspelet i första halvlek låg till grund även för vårt framgångsrika anfall. 100% fokus i försvar ger fokus i anfall. Det tar vi med oss!

Alla tio gjorde riktigt bra insatser idag, men vi vill ge en extra shout-out till Marie Carlander (18p, 12r, 5s) och Lisa Elsnitz (20p, 12r) som levererade varsin double double. Nadine Allard som både sköt riktigt bra idag (12p) och spelar ett så brutalt försvar att man nästan känner sig taskig mot motståndarna när man byter in henne – 6 steals och 0 foul. Olivia Harm visade att hon på allvar fått koll på det där med hjälpförsvar och agerade mänsklig vägg under perioder samt plockade 10 defensiva returer.

Framförallt är det härligt att se utvecklingskurvan!

Storvinst mot Fryshuset2020-02-16 22:46
Fryshuset-Alvik 43-602019-11-14 08:35