Ta hand om varandra!
Alviksandan. Sedan 1956.
Lyckad EGBL-helg för utveckling dam
2020-02-04 14:22

Säsongens andra EGBL-helg är avklarad och den efterlämnar trötta kroppar, ett urval av nya skavanker och en känsla av genuin stolthet. Vi lyckades komma tvåa i gruppen och har fortfarande möjlighet att nå den åtråvärda ”Super Final” som spelas i Slovakien i slutet av april.

European Girls Basketball League (EGBL) är en internationell turnering med 16 lag från Sverige, Finland, Georgien, Lettland, Litauen, Estland, Slovakien, Vitryssland och Nederländerna.

I den första gruppspelsomgången i Vitryssland i höstas vann vi tre av fem matcher. Den andra gruppspelsomgången spelades i Riga, Lettland och vi mötte två lettiska lag, Georgiens U18-landslag, ett lag från Finland och dessutom RIG Mark i ett svenskt prestigemöte.

Denna gång vann vi fyra av fem matcher och det är tufft att bestämma sig för vilken seger som var sötast. Att få tvåla till ett riksbasketgymnasium eller de två brutala avslutningar vi levererade mot finnarna och Georgien. Mot Finland var det lika med några minuter kvar av matchen, men vi avslutade med en 10-0 run. Även Georgien höll länge jämna steg med oss, men där gjorde vi 35-7 på 12 minuter genom en brutalt effektiv press.

Vi satte oss i småkinkiga situationer i varje match, men det visar på karaktär att vi tog oss samman och kunde vända till vinst fyra gånger på raken. Man kan aldrig räkna ut oss.

Självklart smattrade det av individuella prestationer och alla 12 spelare bidrog till helgens framgång. Våra rookies Emma och Omeya visade finfin attityd. Emma levererade skickliga assists och Omeya fightades på returerna. Hanna S hade några Stone-stim där hon är överallt samtidigt (måste upplevas). Marie ville inte vara sämre, utan hade ett riktigt Stone-stim mot Georgien där hon typ stealade, blockade och gjorde poäng i samma sekvens. Ida klev in i pressen och snodde bollar. Amanda hade en riktig höjdarmatch mot Daugavpils och syrran Tova var avgörande när vi slog RIG Mark. Matilda sköt sönder Mark från trepoängslinjen och motståndarnas guards drömmer mardrömmar om Elins bollförsvar. Hanna MS attackerade korg och finländskor med stor framgång. Sylvia leder EGBL:s returliga överlägset, men är dessutom mest effektiv av samtliga 193 spelare i EGBL. Emelie är ostoppbar när hon bestämmer sig och fick några nya fans bland motståndarcoacherna.

Förra året kom vi på en sensationell tredjeplats i Super Final, men för att ta oss dit igen måste vi fixa några vinster i den tredje gruppspelsomgången i mitten av mars, vilken kommer bli den svåraste. Då möter vi bl.a. Litauens stjärnskott Juste Jocyte, den yngsta spelaren någonsin i EuroLeague. Det finns inga lätta matcher i EGBL och varje vinst är en prestation.

Nu njuter vi av helgens segrar och laddar inför nästa helgs stormöte mot Djurgården.

Storvinst mot Fryshuset2020-02-16 22:46
Fryshuset-Alvik 43-602019-11-14 08:35