Ta hand om varandra!
Alviks Basketbollklubb
Alviksandan. Sedan 1956.
Mer nervpärs än julefrid i Åkeshov
2019-12-21 20:18

Sista matchen i Basketettan för det här decenniet spelades mot Västerås som har en av seriens vassaste förstafemmor. Vi startade bra och gjorde 6-0 på dem rätt enkelt. Sen var vi inte i ledning igen under ordinarie matchtid.

Vi kom till bra lägen, men lyckades inte göra mål vilket är en rätt väsentlig del av spelet. Halvleken toppades med passar i ankelhöjd, spel 1 mot 5 lite för ofta och ett Västerås som trots seriens sämsta procent satte tre treor just i matchen mot oss. I slutet av andra perioden drog de iväg till 20-38 innan Matilda Söderlund hyfsade siffrorna med två raka treor till 26-38. ”Live and die by the three” skulle komma att bli basketklyschan för dagen.

I tredje perioden smög vi närmare, men så snart vi kände att vi började få kontakt drog de ifrån igen på ett sånt där orimligt störigt sätt. Vi fick helt enkelt inte ordning på avsluten och fortsatte misskavalkaden.

Inför fjärde perioden låg vi ner 41-50 och vi satte upp allehanda varianter på pressar utan att riiiktigt komma ikapp. Västerås fick en av sina startspelare utfoulad och vi kände en fördel …ända tills Sylvia Leth blev utfoulad 20 sekunder senare. Halvvägs in i perioden var underläget 46-58 och Västerås största stjärna Amelie Nilsson plockade upp sin femte foul. Med två Västerås-starters på bänken började vårt försvar bita, men vi missade fortfarande allt. Dessutom blev Hanna Stone utfoulad.

Då började ett tidigt nyårsfyrverkeri från trepoängslinjen.

Med 38:21 på klockan satte Cornelia Rathsman en trea till 49-58. 10 sekunder senare stealade Hanna Mebius Svensson bollen och kunde sätta en trea till 52-58. 38:46 på klockan och Hanna MS drog nästa trea till 55-58. Hanna var het och drog en trea till, men missade. Hanna Käll plockade upp returen och skickade ut bollen till Matilda Söderlund som drog en ytterligare trea till 58-58 och vi hade förlängning.

I förlängningen satte Hanna Käll dagens första skott till 60-58 och av bara farten även nästa till 62-59 och det kändes genast mycket muntrare. Ja, i alla fall till tredje minuten när Elin Lindskog blev utfoulad och Moa Stattin som suttit och kallnat på bänken blev inkastad i hetluften. Vi fick ytterligare någon foul mot oss och Västerås fick skjuta straffkast. Det stod 62-62 med 2 ½ minut kvar av förlängningen. Med 35 sekunder kvar av matchen hade Moa hunnit bli lite varm och satte en trea till 65-62 och bänkens glädjevrål vill man höra igen och igen och igen…

I nästa anfall kunde Cornelia göra 66-62 på straffkast, men Västerås satte 66-64 med 10 sekunder kvar och valde sedan att direkt stoppa klockan med en foul på Hanna MS. Hanna var hur cool som helst och stängde matchen 68-64.

Vårt spel och ljuset vände ungefär samtidigt i år. Nu tar vi med oss den här sjukt sköna känslan in i våren där vi har massor av rolig basket framför oss!

Statistikgodis:

Hanna Mebius Svensson (18p, 6r, 3 steals)
Cornelia Gunnarsson Rathsman (14p, 10r, 4 assists, 4 steals)
Sylvia Leth (12p, 13r, 3 steals)
Matilda Söderlund (12p, 3 assists)
Hanna Käll (5p, 15r)
Elin Lindskog (4p, 5 assists, 3 steals)
Moa Stattin (3p)
Hanna Stone (5r, 2 steals)
Ida Fredman
Amanda Sabel