23 november, 17:00: Alvik herr - Fryshuset Basket
Alviksandan. Sedan 1956.
Bra start på årets EGBL
2019-11-04 11:24

Alvik utveckling dam drog iväg på långresa till Brest i Vitryssland för första omgången av EGBL – European Girls Basketball League U19. Förra året kom laget på tredje plats, så vi har något att försvara.

EGBL är en europeisk ungdomsturnering med 16 deltagande lag där alla möter alla i tre grundomgångar. Därefter gör de åtta bästa lagen upp i en ”Super final” som spelas sent i vår. Turneringen ger spelarna en unik möjlighet att få känna på internationellt klubblagsspel. Fem matcher (4 x 8 min) på tre dagar med en helt annan tolerans för tufft spel sliter både fysiskt och mentalt.

Första matchen på fredagen var mot hemmalaget COR Victoria från Brest. Vi var inte redo, utan var lite för mesiga i försvar och fick inte till anfallet. Sylvia Leth var den enda som kom upp i normala siffror (12 p, 16 r). Torsk med 33-56 mot ett lag som vi på förhand trodde skulle vara möjligt att slå.

Nästa match var mot Pärnu från Estland och då klev tjejerna ut med en helt annan inställning. Vi anpassade vår aggressivitet efter domarnas bedömning på EGBL och vågade spela riktigt tufft. Kollektivet fungerade och Emelie Erlandsson briljerade (24 p, 12 r). Vinst med 78-51.

Lördag morgon mötte vi förra årets vinnare, Young Angels Academy från Kosice i Slovakien, ett gäng stora och välskolade spelare. Senast vi möttes var det semifinal och vi fick storstryk. Denna gång spelade vi jämnt med dem i första perioden. I halvtid var det underläge 18-27, men fortfarande match. I andra halvlek fortsatte Young Angels mala ner oss och här och var hängdes det med huvudet medan andra kämpade furiöst. Sylvia Leth slogs med jättar men gav sig aldrig (19 p, 18 r), Emelie Erlandsson (7 p, 10 r) drog ett jättelass i försvaret och Hanna Stone (6 r, 4 p) gav återigen skäl för sitt namn när hon var överallt i försvar och inte vek ner sig en tum. Förlust 40-63.

På eftermiddagen hade vi taggat till rejält inför match mot TTP Riga från Lettland. TTP skulle vara möjligt att slå, men de är ett fysiskt stort lag och jobbigt att möta. Vi var riktigt nöjda med 13-8 efter första perioden och sen tryckte vi på gasen och drog ifrån. Största framgångsfaktorn var att vi vårdade boll och minimerade turnovers. Firma Fabulous - Leth & Erlandsson levererade igen. Sylvia (18 p, 11 r), Emelie (21 p, 8 r). Vinst 64-34.

Söndag morgon och sista matchen i turneringen mot Jugla från Lettland. Inte den tuffaste matchen på pappret, men vi hade ett rätt dåligt morgonmatchfacit och i EGBL finns inga enkla matcher. Vi rivstartade och bänken vrålade ut sin lycka när Matilda skickade i sin första trea. Aggressivt försvar gav 25-13 efter första perioden. Därefter slappnade vi nog av lite för mycket, men hade full kontroll på matchen. Bäst var att vi höll nere turnovers - minimala 3 TO i första halvlek och totalt 12 i matchen. Emelie (13 p, 6 r och 6 steals), Sylvia (12 p, 12 r). Vinst 54-33.

Vi kan summera en riktigt bra helg där vi spelade bättre och bättre. Alla tolv spelare levererade stabil basket och spjutspetsar i form av Sylvia och Emelie gör oss sylvassa. Efter första omgången finns Sylvia och Emelie på första respektive tredje plats i effektivitetsligan av alla spelare i alla 16 lag. Dessutom tokleder Sylvia returligan.

Som bonus är det en ren glädje att resa med dessa tjejer. Inte ens sjukt långa bussresor eller gränsövergångar på tre timmar där kalla kriget flåsar en i nacken får gänget att surna.

Stötta föreningen